utorak, 27 jun 2017 10:12

Cetinjska ginekologija: Više nijesu mali ljekarski tim

Radio Cetinje nedavno je počeo sa predstavljanjem odjeljenja Opšte bolnice „Danilo prvi“. Tim povodom, gošća u našem programu bila je načelnica odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo prim. dr Branka Lopičić Kaluđerović.

Pomenutim odjeljenjem ona rukovodi 12 godina i ističe kako ginekologija radi u dobrim uslovima.

Ljekari i medicinsko osoblje imaju dobre uslove za rad, imamo solidnu opremu i jedino nam nedostaje dobar ultrazvučni aparat - naglašava ona na početku razgovora.

Ginekološko-akušersko odjeljenje tokom čitavih decenija bilo je cijenjeno u čitavoj državi. Da je tako i danas, potvrđuje podatak kako 60 odsto pacijentkinja na godišnjem nivou dolazi sa strane.

Mi možemo da odgovorimo svim tim zahtjevima. Jer, naše odjeljenje više nije mali ljekarski tim. Do prošle godine radile smo samo koleginica dr Tamara Jevšnik i ja, a sada imamo i dvije mlade ljekarke koje su specijalisti i koje su sposobne da odgovore svim zahtjevima koje podrazumijevaju pregledi i hospitalizacije – kaže ona.

Sa druge strane, i uslovi za boravak pacijentkinja, smatra dr Lopičić Kaluđerović, zadovoljavajući su.

Porođajna sala je kompletno opremljena, uključujući i novi inventar. Toaleti u dijelu odjeljenja gdje borave porodilje takođe su promijenjeni prije dvije godine, zahvaljujući donatoru iz Budve koji nije želio da javno pominjemo njegovo ime, a kojem je na našem odjeljenju rođeno četvoro djece. Zamijenjeni su i podovi i prozori. Jedino su toaleti u dijelu odjeljenja za hospitalizaciju pacijentkinja stari, ali je higijena na visokom nivou – zaključuje ona.

Naša sagovornica smatra kako građanke Cetinja imaju dobru zdravstvenu zaštitu, a da su upravo visoka stručnost i ljubaznost učinile ginekološko-akušersko odjeljenje poznatim širom Crne Gore. Ona posebno apeluje na sugrađanke da obavezno dolaze na redovne godišnje preglede, naročito zbog povećanja broja malignih bolesti.

U prethodnom tekstu, prošle sedmice, predstavili smo rad hirurškog odjeljenja cetinjske bolnice.

M. Todorović / RTV Cetinje

Read 5047 times