četvrtak, 22 jun 2017 10:18

Na hirurgiji godišnje više od 300 operacija, većina pacijenata sa strane

Radio Cetinje nedavno je počeo sa predstavljanjem odjeljenja Opšte bolnice „Danilo prvi“. Tim povodom, u programu našeg radija, ove je sedmice gostovao načelnik hirurškog odjeljenja te zdravstvene institucije specijalista opšte hirurgije dr Predrag Milošević.

U emisiji „Aktuelno“, on je istakao kako 80 odsto pacijenata na tom odjeljenju dolazi sa strane. Kako je naglasio dr Milošević, to odjeljenje ne treba da brine za budućnost, uz kadrove poput doktora Sorata, Babovića i druge. Novi metod centralnog zakazivanja kod ljekara specijaliste, prema njegovom mišljenju, mogao bi imati posljedice po cetinjsku bolnicu.

Na cetinjskoj hirurgiji bilježe dobre rezultate kod zahvata bruha, operacije žučne kese, laparoskopske hirurgije, ali i tumora debelog crijeva i dojke.

Osim toga, angažovali smo mladog hirurga dr Sorata, koji je specijalista za vene i štitastu žlijezdu. Radiomo kvalitetno i urgentne operacije poput čira, dvanaestopalačnog crijeva i slijepog crijeva. Uglavnom, na Cetinju radimo kvalitetnu hirurgiju na sekundarnom nivou – kazao je naš sagovornik.

Odjeljenju, međutim, fali novi laparoskopski aparat, s obzirom da je postojeći star desetak godina, kao i ultrazvučni nož koji sječe bez krvarenja. Uslovi za hospitalizaciju su, dodaje dr Milošević, dobri, no postoji potreba za zamjenom deset kreveta.

Novi način zakazivanja kod ljekara specijaliste bio je razlog zbog kojeg je dr Milošević nedavno imao sastanak u Ministarstvu zdravlja. Tom prilikom, kako ističe, saopšteno je da pacijenti iz drugih gradova, izuzev Budve, više ne mogu dolaziti u cetinjsku bolnicu.

Kako kod nas gotovo 80 odsto pacijenata dolazi sa strane, hirurško odjeljenje bi izgubilo svoj smisao, ljekari više ne bi mogli da napreduju u poslu i bojim se da bi to vodilo ka zatvaranju odjeljenja. To bi, svakako, bila velika šteta i za bolnicu i za Cetinje. Ipak, iako je ta odluka stupila na snagu 15. juna, pacijenti iz svih krajeva Crne Gore i dalje dolaze na naše odjeljenje, jer im njihovi izabrani ljekari izdaju upute. Možda su predstavnici ministarstva u međuvremenu shvatili da pacijent ima pravo da izabere ljekara specijalistu – zaključuje dr Milošević.

Na hirurškom odjeljenju Opšte bolnice „Danilo prvi“ godišnje obave više od 300 operacija.

M.T. / RTV Cetinje

Read 1345 times