ponedjeljak, 24 jul 2017 12:29

Izložba stripa: Predstavljeni i radovi najznačajnijih svjetskih autora (VIDEO)

Izložba “Retrospektiva decenije trajanja - Hercegnovski strip festival“ otvorena je danas u Ministarstvu kulture.

Postavku čine radovi internacionalnih autora, koji su tokom prethodnih deset godina bili gosti Hercegnovskog strip festivala.

Autori su iz Velike Britanije, Italije, Srbije, Slovenije i Hrvatske. Kako je saopšteno na današnjem događaju, tokom proteklih godina na Hercegnovskom strip festivalu predstavilo se oko 140 autora i autorki iz brojnih evropskih država, a sve u cilju vraćanja stripa i obnavljanja forme koja je dugo bila zanemarena.

Festival je, podsjetio je jedan od organizatora Jovan Subotić, jedina manifestacija posvećena stripu u Crnoj Gori.

Radovi koje imate priliku da vidite, djela su nekih od najvećih svjetskih autora i posvećeni su isključivo njihovom boravku u Herceg Novom - istakao je Subotić.

Hercegnovski strip festival, prema riječima ministra kulture Janka Ljumovića, iz godine u godinu prevazilazi lokalni značaj, upravo iz razloga što je prati kretanja na međunarodnoj sceni.

Ovi radovi daju nov pogled na Herceg Novi i na kulturno nasljeđe Boke Kotorske i same Crne Gore. To je narativ koji dalje može da se razvija i usmjerava na mlade - istakao je Ljumović.

Udruženje ljubitelja stripa „Hercegnovski strip festival” osnovano je 2007. godine. Za ostvarene rezultate tokom proteklih deset godina, između ostalih, dodijeljena im je i nagrada Ambasade Italije „Caravaggio“.

I.J. / RTV Cetinje

Read 397 times