subota, 13 januar 2018 12:22

Šansa postoji, Crna Gora ima što da pokaže

Evropsko prvenstvo u rukometu, čiji je domaćin Hrvatska, počelo je sinoć. No, za crnogorske navijače, najvažniji dio šampionata počinje danas u 17:15 - kada će naša reprezentacija odmjeriti snage sa aktuelnim prvakom Evrope, Njemačkom.

Uoči početka četvrtog nastupa Crne Gore na Euru, sagovornici Radija Cetinje jutros su bili Mladen Rakčević, Petar Kapisoda i Zoran Abramović. Oni su analizirali šanse naše selekcije, ali i suparnike u grupi. Naši sagovornici gotovo jednoglasno zaključuju kako ključna šansa leži u drugom kolu - kada će se Crna Gora sastati sa Makedonijom.

9EA6F3D0 B1E6 4328 8F55 06A3EA35345C

Rakčević: Crna Gora ima što da pokaže

Mladen Rakčević bio je na širem spisku za Euro, a za Radio Cetinje kaže kako je došlo vrijeme za prvu pobjedu našeg nacionalnog tima.

Svako ko imalo prati rukomet, zna da je Evropsko prvenstvo veoma kvalitetno, jače i od Olimpijskih igara i Svjetskog šampionata. Svaka grupa je teška na svoj način. O Njemcima - što reći, aktuelni prvaci Evrope, najjača liga na svijetu, mnogo uloženog novca. O Slovencima govore uspjesi sa posljednjih takmičenja, bronza sa Svjetskog prvenstva, predvodi ih naša legenda Veselin Vujović i to su činjenice
koje govore mnogo – kaže Rakčević.

Bivši igrač skopskog “Vardara” i “Metalurga” dobro poznaje prilike u makedonskom rukometu, te ističe kako i kod njih postoji veliki motiv za što boljim rezultatom.

Imaju fenomenalnog Kirila Lazarova, kojem je životna želja da osvoji medalju sa reprezentacijom. Tu su i golman Ristovski, Mirkulovski, Stoilov, Manaskov, Georgievski, pa mladi talas, koji predvode Taleski i Kuzmanovski. Njima je nacionalni tim državni projekat, a Vardar je evropski šampion i tome ne treba dodatno tumačenje – naominje Rakčević.

Naš sagovornik smatra da Crna Gora, iako oslabljena, ima što da pokaže.

Ne treba unaprijed isticati bijelu zastavu. Siguran sam da će selektor Đukić i igrači odabrati pravu taktiku kada je u pitanju  igra, ali i pravilna preraspodjela snaga. To je naročito bitno, jer mislim da u jednom od tri meča možemo da ‘eksplodiramo’ i da proslavimo tu istorijsku pobjedu. Ovim putem im želim ono što nama nije pošlo za rukom - da postignu pobjedu i samim tim ostvare prolaz u drugi krug takmičenja – zaključio je Rakčević.

BD7F0DED 38D6 4968 8306 266D485BBC14

Kapisoda: Uz dobru odbranu, možemo se suprotstaviti i Njemcima

U razgovoru za Radio Cetinje, Petar Kapisoda fokusirao se na današnji susret protiv Njemaca.

Na takmičenjima ovog formata, uvijek je najteža, a često i najvažnija prva utakmica. Samim trijumfom bi već osigurali plasman u drugu fazu, što bi za nas bilo ostvarenje cilja. Mislim da je jako važno da danas odigramo angažovano u odbrani i da, iako smo oslabljeni, možemo da se nosimo sa Njemcima. Želim puno sreće našim reprezentativcima - kazao je on.

4A459034 BE63 4E1A 98D4 BC9EBE1ED4F8

Abramović: Šanse za prolaz 50-50

Zoran Abramović ističe kako je na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu konkurencija izuzetno jaka.

Mislim da prvenstvo nikad nije bilo izjednačenije i da bukvalno osam reprezentacija konkuriše za medalju. Izdvojio bih Francusku, Dansku, Hrvatsku i Sloveniju, dok su korak iza njih Njemačka, Španija, Norveška i Švedska. Upravo dvije posljednje navedene selekcije mogu da iznenade, odnosno da se plasiraju u polufinale - ističe trener “Lovćena”.

Crna Gora je, prema Abramovićevom mišljenju, hendikepirana odsustvom Borozana i Simića.

U ovom momentu, to su naša dva najbolja igrača, koji su evidentno u najboljoj formi i u klubovima imaju odličnu sezonu. Ipak, ako posmatramo stvari kroz prizmu kontrolnoh susreta protiv Hrvatske, onda imamo čemu da se nadamo. Raduje me što smo prikazali timsku igru, pa se nadam da će takav pristup biti i na Evropskom prvenstvu, a posebno u utakmici protiv Makedonije - smatra Abramović.

Susret drugog kola protiv Makedonaca, i prema Abramovićevom mišljenju, biće najveća prilika za pobjedu naše selekcije.

Reprezentacija Makedonije u Hrvatsku je došla sa prilično izmijenjenim sastavom, posebno na bekovskim pozicijama gdje imaju mlade igrače poput Talevskog i Kuzmanovskog. Ali, svakako su u pitanju jako kvalitetni igrači. Ako me pitate o šansama za prolaz u drugu fazu, mislim da su one definitivno 50-50 - zaključuje on.

Izuzev duela našeg tima i Njemačke, danas će u Zagrebu biti odigran i drugi duel grupe ‘C’ - od 19:30 časova sastaće se Slovenija i Makedonija.

A.T. / RTV Cetinje

Read 445 times